Oud worden willen we allemaal en het liefst in goede gezondheid. Helaas weten we dat bij het ouder worden er vaak lichamelijke klachten ontstaan. Lichamelijke klachten bij senioren zijn grofweg te verdelen in twee groepen; klachten vanuit de spieren en gewrichten (orthopedische klachten) of klachten die voortkomen vanuit de hersenen (aansturings- of neurologische problemen)
Wanneer we kijken naar de eerste groep, de spier en gewrichtsklachten dan zien we dat men door de jaren heen anders is gaan bewegen dan toen men nog in de jonge jaren verkeerde. Spieren en gewrichten passen zich tot een bepaalde hoogte aan maar je kunt daar wel klachten door ervaren. Bij senioren zien we vaak knie-, heup-, pols- en schouderklachten. Ook rugklachten ten gevolge van houdingsproblemen zien we regelmatig. Het is een geheel menselijke reactie dat je bij pijn minder gaat bewegen echter zo ontstaat er vaak een neerwaartse spiraal waarbij bewegen steeds lastiger gaat en pijnlijker wordt.
Bij de tweede groep ligt de oorzaak van het beweegprobleem niet bij de spieren of de gewrichten maar heeft men last van het feit deze niet goed aangestuurd worden vanuit de hersenen. De aansturing verloopt niet goed of is vertraagd.  We zien dit vaak terug in het looppatroon en het bij opstaan vanuit de stoel of bij het gaan zitten in de stoel. Ook balansproblemen en coördinatie spelen hierbij een grote rol.
voor meer informatie over onze geriatriefysiotherapie behandeling kun je gemakkelijk contact met ons opnemen.
Afspraak makenSoms zijn gewrichten door de jaren heen versleten en zijn deze vervangen door een prothese. Tijdens het revalideren hiervan, kan de fysiotherapeut je ondersteunen. Maar ook als het nog niet zover is kunnen we door oefentherapie het plaatsen van een prothese soms een behoorlijke periode uitstellen. De fysiotherapeut heeft verschillende manieren om senioren weer beter, soepeler of met minder pijn te kunnen laten bewegen. Bewegen kan in het begin vervelend of pijnlijk zijn maar naar mate je weer meer gaat bewegen, zul je ervaren dat bewegen ook prettig kan zijn en ga je bewegen weer met vertrouwen tegemoet.
Als het beweegprobleem vanuit de hersenen komt door bijvoorbeeld een hersenbloeding, Alzheimer, Parkinson of soms door oorzaken die niet altijd in een bepaalde ziekte of aandoening te vangen is, kan de fysiotherapeut je ondersteunen om een weg te vinden in het bestrijden van de symptomen waar je het meest last van hebt. Hierbij zijn voldoende spierkracht, coördinatie en balans belangrijke onderdelen. Ook valpreventie en het maken van transfers kunnen onderdelen zijn waardoor je toch zo veilig mogelijk zelfstandig of met loophulpmiddelen kunt blijven bewegen.
Afspraak makenHeb je vragen of behoefte aan het advies van een fysiotherapeut?
Maak gemakkelijk een afspraak via onderstaande button en kom vrijblijvend langs!